вівторок, 22 березня 2022 р.

Робота з питань безпеки життєдіяльності ( для учнів 11 класу ) березень 2022 рік

 

Онлайн-бесіда «Радіаційна аварія» 21.03.2022 рік

За офіційними даними в результаті аварії на ЧАЕС було викинуто 63 кг радіоактивних речовин. Для порівняння: бомбардування Хіросіми  - 740 г таких речовин.

Як наслідок – радіоактивне забруднення частини території України, Білорусі, Росії ( 5 млн га – в перші дні). Аварія на Чорнобильській АЕС продовжує впли­вати на здоров'я людини не тільки в радіаційно забруднених областях, але й по всій Україні.

Постраждало більш 3 млн 427 тис. осіб, у тому числі — 1 млн 260 тис. дітей. Серед тих, хто живе на радіаційно забруднених тери­торіях, здоровими визнані лише 11-15%.

 

Отже, як бачимо, наслідком аварій на атомних об’ктах є забруднення території і опромінення населення. Для того, щоб себе захистити потрібно дотримуватися відповідних правил поведінки та здійснювати певні санітарно-гігієнічних заходи.

Під час виникнення загрози радіоактивного забруднення населення повідомляють для того, щоб можна було негайно вжити передбачених заходів захисту.

Перед повідомленням сирени, переривчасті гудки підприємств і транспортних засобів дають попереджувальний сигнал цивільної оборони «Увага всім». Потім через мережі мовлення (гучномовці, радіоточки), по радіо й теле­баченню передається інформація про небезпеку, що виникла, і рекомендації штабу НС про дії насе­лення. Почувши таке повідомлення, треба не панікувати, а виконувати послідовно рекомендації, які прозвучали.

Ось можливий зміст такого повідомлення:

Увага! Говорить штаб цивільної оборони! Громадяни! Сталася аварія на Чорнобильській атомній станції з викидом радіоактивних речовин. Хмара радіоактивного пилу поширюється в напрямі міста Прип’ять. Населенню міста залишатися в приміщеннях і провести додаткову їх герметизацію.

Про почуту інформацію повідомте сусідів. Надалі діяти за вказівками штабу цивільної оборони.

У разі небезпеки треба:

1.         Заховатися в житлових будинках або службо­вих приміщеннях.

2.         Зачинити квартирки, вентиляційні люки, відду­шини, ущільнити рами та прорізи дверей — це заходи захисту від проникнення з повітрям радіоактивних речовин у квартиру

3.         Провести йодну профілактику, якомога рані­ше, але після спеціального оповіщення: при­йняти таблетки йодистого калію або водяно-спиртовий розчин йоду.

Йодистий калій слід приймати після їжі разом із чаєм або водою 1 раз на день, про­тягом 7 діб по 1 таблетці (0,125 г) на один прийом.

Водяно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі тричі на день протягом 7 діб по 3-5 крапель на склянку води.

Пам'ятайте! Передозування йоду може викликати побічні явища: алергічний стан і запалювальні зміни в носоглотці.

4.      Зробити запас питної води в закриті ємнос­ті. Перекрити крани, підготувати найпрості­ші засоби санітарного призначення — мильні розчини для обробки рук. Беруть господарське мило — 250 г, подрібнюють його й розчиняють у 2 л води, яку підігрівають до 60-70°С. Після розчинення мила в гарячий розчин наливають півлітра рослинної олії. Суміш перемішують протягом 5 хвилин і знову підігрівають, міша­ють до одержання однорідної емульсії.

5.      Підготуватися до евакуації: зібрати документи й гроші, предмети першої необхідності, упаку­вати ліки, які ви часто приймаєте, узяти (1-2 зміни) білизну й одяг, запас консервованих продуктів на 2-3 доби. Усі речі спакувати в поліетиленові пакети. Підготувати накидки, плащі із синтетичних плівок, гумові чоботи, рукавички. Зайвих речей у евакуацію не брати. Мати кружку, чашку, ложку, ніж, сірники, кишеньковии ліхтарик.

Використане джерело:https://naurok.com.ua/urok-pravila-radiaciyno-bezpeki-45837.html.


Онлайн-бесіда  "Профілактика очних захворювань"   22.03.2022 рік

 Профілактика очних захворювань

(Поради фахівця - шкільного лікаря, дитячого офтальмолога).

1. Найпростіші знання про будову ока.

У медичній термінології наш орган зору - це очне яблуко. Дійсно, очей має кулясту форму, але на цьому схожість і закінчується. Його внутрішня будова являє собою систему, принцип дії якої можна порівняти з роботою фотоапарата. Так, об'єктив з системою заломлюючих лінз представлений в очному яблуці рогівкою і кришталиком, діафрагма - райдужною оболонкою, а роль світлочутливої ​​плівки грає сітківка.

Якщо за допомогою спеціальних приладів подивитися всередину очі через зіницю, який є нічим іншим, як отвором в райдужній оболонці, то на дні очного яблука можна побачити диск зорового нерва, кровоносні судини, сітківку. Навіть простий огляд очного дна дозволяє лікареві діагностувати багато захворювань: гіпертонію, цукровий діабет та ін.

2. Причини патології зору.

Однак які б функції не приписувалися органу зору, все-таки основне його завдання - давати нам «картинку того, що знаходиться у нас перед очима». А чітке зображення можливо тільки за умови, що промені світла, що проникають через очні середовища, фокусуються на сітківці. Ось тут і починаються проблеми більшості людей, які страждають поганим зором.

Однією з причин нечіткого бачення предметів є аномальна довжина очного яблука, при якій фокус світла не може потрапити на сітківку. Залежно від того, де безпосередньо розташовується головний фокус, розрізняють наступні порушення зору - короткозорість або далекозорість.

Далекозорість найчастіше проявляється в другій половині життя, а ось короткозорість може виникнути в будь-якому віці при невиконанні певних правил. Справа в тому, що при тривалому спогляданні дрібних деталей тексту, фіксуванні погляду на сторінці книги або екрані монітора поступово змінюються кришталик і рогівка, що і призводить до короткозорості.

3. Попередження короткозорості.

Чи можна боротися з причинами, що викликають ослаблення зору? Так можна. Потрібно тільки виконувати певні правила, які допомагають зберегти зір:

♦ Необхідно достатнє освітлення - це обов'язкова умова для зорової роботи (читання, письма, рукоділля). Рекомендується місцеве освітлення (настільна лампа) з лампочкою потужністю 60 ват і абажуром такої конструкції, щоб світло було направлено на робочу поверхню столу; під час роботи за столом настільну лампу слід розташовувати зліва або спереду так, щоб при листі на зошит НЕ лягала тінь від руки.

Крім настільної лампи, рекомендується включати і загальне освітлення, щоб не було різкого контрасту між яскраво освітленій поверхнею столу і темною кімнатою, коли очам постійно доводиться пристосовуватися до різного ступеня освітленості.

♦ Повноцінно харчуйтеся для збереження хорошого зору. Рекомендується дотримуватися спеціальної дієти. Їжте більше овочів і фруктів червоного, оранжевого і жовтого кольорів, наприклад, гарбуз, морква, обліпиху, абрикоси. Вони багаті вітамінами А, Е, С і бета-каротином, необхідними для підтримки зору. Влітку дуже добре вживати в їжу чорницю, так як в цій ягоді містяться особливі речовини, що поліпшують зір.

♦ При виконанні уроків не нахиляйтеся близько до зошита, книзі.,

♦ Робіть спеціальну гімнастку для очей, вона допоможе вам зберегти зір, а кому-то і поліпшить його.

♦ При роботі з комп'ютером дотримуйтеся правил для очей:

- робіть перерви в роботі і виконуйте вправи для очей;

- через кожні дві-три хвилини відводите погляд від екрану і дивіться удалину;

- намагайтеся частіше моргати, це покращує природний захист очей сльозою.

4. Зір можна втратити.

На жаль, погіршити зір, а то і зовсім втратити його можна не тільки під час читання або роботи з комп'ютером. Зір можна втратити і в результаті травми, отриманої під час гри або роботи.

Невдале падіння, удар головою, поранення ока - ось причини, що викликають втрату зору.

- Як ви думаєте, де ми можемо отримати такі травми?

Абсолютно вірно, під час спортивних ігор або при недотриманні правил безпечної роботи з різними речовинами (клеєм, фарбою і т. Д.) , або (ножем, стамескою і ін.).

Сліпота - це непоправне горе, серйозно ускладнює життя. Сліпому людині недоступно багато в нашому світі. Тому я закликаю вас: «Бережіть зір!»

Використане джерело: https://ua.waykun.com/articles/jak-zberegti-zir-tematichna-besida-socialna.php.


Онлайн - бесіда "На вулиці" 28.03.2022 рік

- Не затримуватися дорогою зі школи додому.

- Не брати надвір коштовних речей.

 - Не надівати коштовності, збираючись на прогулянку.

  - Не гуляти на звалищах, пустирях, будівельних майданчиках, у безлюдних місцях.

  - Не ходити без дорослих на пляж, до лісу тощо.

  - Не ходити з двору без дозволу батьків.

  - Не брати до рук жодних чужих речей - коробку, сумку, рюкзак, пакет, згорток тощо.

  - Не піднімати із землі підозрілі та невідомі предмети.

  - He йти нікуди з незнайомцями.

  -  Не сідати до незнайомців у машину.

   - Не встрявати в розмову з незнайомими людьми.

   - Не брати нічого в незнайомців.

   - Не приймати жодних запрошень від незнайомців.

  - Не говорити домашню адресу і телефон незнайомим людям.

Обговорення ситуацій.

1) Незнайомий водій пригальмував і зупинився біля вас. Сказав, що його прислав батько, щоб відвезти до нього на роботу.

- Як ви будете діяти?

2) Незнайома жінка з дитиною прийшла у ваш двір, де ви гралися з друзями. Запропонувала всім дітям ласощі й сік.

- Як ви вчините?

3) Йдучи зі школи додому, ви помітили, що незнайомець переслідує вас.

- Як слід діяти?

4) Незнайомий чоловік схопив вас і намагається затягнути в під’їзд.

- Що слід робити?

Використане джерело: https://subject.com.ua/lesson/health/4klas/23.html.


Онлайн - бесіда "Як поводити себе під час повітряної тривоги" 30.03.2022 рік

Після оголошення повітряної тривоги дотримуйтесь кількох простих правил:

- вимкніть електро- та нагрівальні прилади, перекрийте воду та газ,

- закрийте вікна, вимкніть світло, закрийте штори,

- ідіть до найближчого укриття і залишайтесь там,

- беріть з собою документи, теплі речі, запас води та їжі, кишеньковий ліхтар,

- знаходьтесь в укритті поки не отримаєте з офіційних джерел інформацію про завершення повітряної тривоги,

- припинення роботи сирен не завжди означає, що тривога завершилася.

Якщо у вас немає можливості швидко перейти у сховище, знаходьтесь у найбільш безпечному місці у будинку - подалі від вікон, бажано за двома стінами.

Важливо! Допомагайте літнім, хворим людям, дітям потрапити до укриттів та повернутися додому після завершення тривоги.

Не панікуйте. Попереджайте сусідів про оголошення повітряної тривоги та необхідність йти до укриттів.

Дотримуйтесь світломаскування.

Пам’ятайте, учбових тривог зараз не буває!

Використане джерело: https://zp.gov.ua/ru/articles/item/11653/yak-diyati-pid-chas-povitryanoi-trivogi.




Немає коментарів:

Дописати коментар